Вакансії

На півночі Британії археологи виявили 134 раніше невідомих поселення

@Antiquity
@Antiquity

Команда археологів виявила 134 раніше невідомих поселення, розташовані вздовж Адріанового валу — оборонного укріплення  давньоримського періоду на півночі Британії. У 121–122 роках імператор Адріан під час відвідування Британії наказав зміцнити північний кордон великою стіною, яка мала простягтися від моря до моря. За п’ять років римські легіонери збудували стіну та рів завдовжки 117 кілометрів.

За допомогою лідарної зйомки археологи дослідили 704 поселення залізного віку, більша частина з яких вже була вивченою, однак науковцям вдалося виявити ще 134 поселення. Археологи з Единбурзького університету зазначають, що їхньою метою було зʼясувати, як жили місцеві громади до, під час і після римської епохи. Своє дослідження вони обмежили періодом від 500 до 500 року нашої ери та зосередились на сірій зоні між доісторичним та римським періодом.

Зазначається, що науковці також запланували чотири тематичні дослідження, у межах яких вони докладно вивчать території площею від 1000 до 2400 квадратних кілометрів уздовж двох римських доріг і валів Адріана та Антоніна. Ця територія відома великою кількістю обʼєктів, пов’язаних як з римлянами, так і з корінним населенням. 

Нещодавно ми писали, що у давньоєгипетському некрополі Саккара археологи виявили гробницю чиновника. Дослідження ієрогліфічних написів у цій усипальниці допомогло встановити, що чоловік був наближений до фараона та мав дозвіл на читання документів із грифом «секретно».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: