Вакансії

Нафтогаз почав вирубку лісів, щоб знайти газ на Закарпатті

У селі Буковець акціонерне товариство «Укргазвидобування» почало спорудження газової пошукової свердловини для геологічно-пошукових робіт. Цей процес супроводжується знищенням громадського пасовища, вирубуванням дерев, перекопуванням гірських потоків та втручання в них.

Така діяльність порушує Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». Жденіївська площа — гірський туристичний карпатський регіон, який належить до природної території України, Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини. Природні об’єкти «Смарагдові мережі», «Полонинський хребет», «Ужанський національний природний парк», парк «Бойківщина» — мають міжнародне значення і захищаються Європейським Союзом.

«Видобування газу є надзвичайно небезпечним процесом, який загрожує забрудненням стратегічного запасу питної води. Річка Латориця бере свій початок у гірській місцевості, де наразі проводить свої роботи одна з філій АТ Укргазвидобування. Неправильне застосування технології передбачає великий ризик аварій, при цьому існує не менший ризик забруднення та шкоди здоров’ю людей, навіть якщо технологія застосовується правильно. При цьому проблема утилізації рідких відходів та шлаку не розв’язана до сьогодні. Українське законодавство містить низку прогалин щодо регулювання розробки газу, державні ограни недостатньо це контролюють. Через наявні технологічні і геологічні причини, газові поклади не можуть бути видобуті без нанесення шкоди навколишньому середовищу», — написав у висновку до наукового дослідження Артур Райчинець, член Правління Громадської організації «Національна лісова система».

г2.jpg

«Наш дом в Буковце предпоследний, в горах. И там за 30 лет ничего не менялось. Я помню каждый камень вдоль тропинки на речку, запах каждого из видов чебреца. Я там выросла, там выросла моя дочь. И государству всегда было плевать на это место. Ведь даже дороги туда практически нет и никто ее не ремонтировал. Наши друзья арендовали там дома у местных жителей — чтобы пожить в этой дикой, почти не тронутой природе. Мы принимаем каждое лето столько, сколько может вместить наш дом. И теперь эта земля вдруг заинтересовала государство. И теперь уже не только в контексте вырубки лесов. Теперь они хотят добывать там сланцевый газ», говорить кураторка Ксенія Малих.

За попередньою інформацією, геологічно-пошукові роботи з видобутком газу заплановані до 2036 року.

г3.jpg

г4.jpg

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: