Вакансії

Найбільший художній музей Фінляндії визнав Іллю Рєпіна українцем

Найбільший художній музей Фінляндії «Атенеум» у підписі під іменем художника Іллі Рєпіна змінив національність з росіянина на українця.

Ще у 2021 році фінський музей у співпраці з московськими Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна. На ній розповідалося, що художник народився на території сучасної України, однак представляли його росіянином. Відтоді українська сторона почала звертатися до музею з проханням відновити історичну справедливість.

Серед тих, хто звертався до музею «Атенеум», була і журналістка «УП. Культура» Анна Лодигіна. Під час підготовки статті про Рєпіна  вона попросила фінських музейників надати більше інформації про життя художника у Фінляндії. Кураторка виставки надіслала їй статтю, в якій ішлося, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися у Підмосков’ї. У відповідь Лодигіна надіслала докази, що спростовували цю інформацію, — церковні документи, які  свідчили, що батько та дід художника народилися на території  України.

Рішення про редагування підпису зайняло близько двох років. Нещодавно музей готував виставку «Питання часу», до якої ввійшла одна з робіт художника, розповів куратор «Атенеуму» Тімо Гууско. Вона відкрилася в музеї після його реновації у 2022–2023 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Більше матеріалів

Нью-йоркський музей природничої історії закриє кілька залів з артефактами корінних американців
273

Нью-йоркський музей природничої історії закриє кілька залів з артефактами корінних американців

В Одеському художньому музеї “тимчасово скасували” відкриття виставки Давида Чичкана
375

В Одеському художньому музеї “тимчасово скасували” відкриття виставки Давида Чичкана

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: