Вакансії

Найстаріша ікона Ефіопії, можливо, походить з Італії

©Jacques Mercier and Alain Mathieu
©Jacques Mercier and Alain Mathieu

Найстаріша ікона Ефіопії, можливо, походить не з Візантії, а з Італії. Цю революційну теорію висунув французький спеціаліст Жак Мерсьє у новій книжці під назвою «Мистецтво Ефіопії». 

Триптих «Образ Господа нашого Ісуса Христа» належить церкві Спасителя світу. Вона розташована в селі Гурджі поблизу монастиря Тадбаба Маріам, який звели у віддаленому місці в горах провінції Велло на півночі Ефіопії. Цю ікону виставляють лише раз на рік, а також вірять, що вона може допомогти жінкам завагітніти.

Довгий час вважали, що триптих виготовили у Візантії, у південно-східній Європі, приблизно в середині 1400-х років. Мерсьє вважає, що робота старша і датує її 1370-1398 роками — це робить її найранішим панно в Ефіопії.

Мерсьє звертає увагу на мистецькі тенденції, які переважали тоді у Сієні. Моделювання облич на іконі виконано «мережею тонких, пересічних ліній на тлі широких плоских відтінків», а техніка тонкого штрихування була поширена в сієнському живописі XIV століття. Пробиті золоті німби також символізують «італійську практику». Для того, щоб довести це припущення, мистецтвознавці мають провести ще не одну експертизу. 

Де б триптих не був створений, незрозуміло, як він потрапив у віддалений монастир Тадбаба Маріам. Є імовірність, що його замовив ефіопський імператор, можливо, для іншої церкви. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: