Вакансії

Невідомі малюнки Франца Кафки вперше показали на публіці

Фото: Ardon Bar-Hama
Фото: Ardon Bar-Hama

На світ виходить книжка-зібрання малюнків Франца Кафки, яка об’єднала близько 150 робіт, які після довгого судового позову були вилучені зі сховища Швейцарського банку у 2019 році. Про це пише The Guardian. 

Роботи отримали з архіву Макса Брода, близького друга та видавця Кафки, який зберіг його праці після смерті письменника 1924 року. Письменник хотів, щоб його малюнки, або як він їх ще називав, «каракулі» спалили разом із рукописами. Брод не дотримався прохання друга та опублікував його романи, оповідання, щоденники, а також добірку із сорока малюнків. Проте частина документів залишалася недоступною для публіки протягом кількох десятиліть. 

Фото: Ardon Bar-Hama

Брод залишив Чехословаччину 1939 року, тоді взяв із собою рукописи та малюнки Кафки до Палестини. Перед смертю в 1968 році він залишив документи своєму секретареві Естер Хоффе, заповівши передати їх «Єврейському університету Єрусалиму, муніципальній бібліотеці в Тель-Авіві або іншій організації в Ізраїлі або за кордоном». Іронічно, що останнє прохання видавця теж проігнорували — родина Хоффе зберігала документи Кафки замкненими у банківських сейфах в Ізраїлі та Швейцарії доти, доки у 2016 році Верховний суд Ізраїлю не ухвалив, що рукописи є власністю Національної бібліотеки Ізраїлю. Зараз вони перебувають у відкритому доступі на сайті бібліотеки. Всього недоступна раніше частина архіву містить 52 окремих малюнки й один повний альбом нарисів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: