Вакансії

Німецькі музеї розпочали дослідження своїх колекцій китайського мистецтва

Музей п’яти континентів у Мюнхені@munchenguide
Музей п’яти континентів у Мюнхені @munchenguide

У Німеччині сім музеїв розпочали спільний проєкт «Сліди боксерського повстання». Він покликаний провести дослідження колекцій китайського мистецтва для виявлення обʼєктів, викрадених під час Боксерського (Їхетуанське) повстання, що відбулося в Китаї на межі XIX століття.

У 1898 році китайські антиколоніальні бійці розпочали повстання проти іноземного втручання в економіку, внутрішню політику і релігійне життя Китаю. У відповідь на такі дії Альянс восьми держав, серед яких була і Німеччина, жорстоко придушив повстання. Десятки тисяч людей загинули під час придушення протестів, а солдати іноземних держав окуповували, грабували пекінські установи, серед яких був і китайський імператорський палац.

Наразі дослідники, які беруть участь у проєкті, вважають, що тисячі експонатів з колекцій німецьких музеїв, ймовірно, були отримані загарбницьким способом саме внаслідок придушення Боксерського повстання.

Серед обʼєктів, походження яких зараз аналізують, є: порцеляна, об‘єкти з бронзи, сувої з картинами. Через величезну кількість предметів, що потребують ретельного аналізу, кожен музей-учасник визначить до 20 об‘єктів зі своїх колекцій, які досліджуватиме в межах проєкту.

Дослідження триватиме з листопада 2021 року до листопада 2023 року, а фінансує проєкт Німецький фонд втрачених творів мистецтва коштом гранту у 222 000 євро. Участь беруть: Музей азіатського мистецтва й Етнологічний музей у Берліні, Етнологічний музей і Музей декоративно-ужиткового мистецтва та ремесл у Гамбурзі, Музей Грассі у Ляйпцигу, Музей декоративно-ужиткового мистецтва у Франкфурті та Музей п’яти континентів у Мюнхені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: