Вакансії

У Нью-Йорку планують поставити пам’ятник трансгендерним активістам Марті П. Джонсон і Сільвії Рівера

У знак вшанування 50-річчя заворушень у Stonewall Inn, майбутній пам’ятник у Нью-Йорку буде зображувати двох трансгендерних активістів — Марші П. Джонсон та Сильвію Рівера.

Джонсон і Рівера, близькі друзі та союзники у боротьбі за рівність ЛГБТК, були видатними активістами Нью-Йорка з 1960-х до 1980-х роки. У 1969 році стали частиною повстання в Stonewall Inn і незабаром спільно заснували рух захисту геїв.

Фото: Trust Alvin Baltrop Марша П. Джонсон (1975-86)

Фото: Trust Alvin Baltrop Марша П. Джонсон (1975-86)

Стоунволлські бунти — серія заворушень і спонтанних демонстрацій проти поліцейського рейду, які почалися в ніч на 28 червня 1969 року в гей-барі Stonewall Innі (Грінвіч-Віллідж, Нью-Йорк). Ці зіткнення часто приводять у приклад в якості першого випадку в історії, коли представники гей-спільноти чинили опір узаконеній державою системі переслідування геїв. Вважається, що бунти стали визначальною подією, що ознаменувала початок масового руху за дотримання прав людини відносно ЛГБТ у США і в усьому світі. За словами історика Девіда Картера, це «було для гей-руху тим же, чим падіння Бастилії було для початку Великої французької революції».

Фото:Wikimedia Commons

Фото:Wikimedia Commons

«Марша П. Джонсон і Сільвія Рівера, безсумнівно, є двома найважливішими активістами сучасного руху за права ЛГБТК, проте їхні особи були стерті з історії, яку вони допомогли писати, тому цим проектом ми хочемо нагадати, що пам’ятаємо про їх титанічний внесок», — сказала перша леді Нью-Йорка Чирлайн МакКрай.

Бюджет проекту складає $ 750,000. Мерія незабаром почне пошук скульптора і для цього оголошує відкритий конкурс. Очікується, що нова статуя буде завершена до кінця 2021 року.

Джерело: Art Net

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: