Вакансії

Одеські активісти хочуть демонтувати монументи Катерині II та Суворову

@uc.od.ua
@uc.od.ua

Одеські громадські організації закликали очільника ОВА Максима Марченка демонтувати й передати на музейне зберігання пам’ятники Катерині ІІ та Олександру Суворову. Відповідне звернення оприлюднив голова філії Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк на своїй фейсбук-сторінці.

«Повномасштабна військова агресія рф проти України спричинила переосмислення та переоцінку українцями історії існування та взаємовідносин двох держав. На всіх етапах свого існування імперсько-російська та радянсько-комуністична системи продумано нав’язували на колонізованих українських територіях свої наративи про “спільну історію” та власну “велич”, тим самим “маркуючи” окуповану територію, що сталою причиною засилля імперських топонімів та пам’ятників», — йдеться у зверненні.

Зазначається, що згідно з чинним законодавством дозвіл на «демонтаж монументів, які не мають статусу об’єкта культурної спадщини» з боку органів охорони культурної спадщини в цьому випадку не потрібен. На думку активістів, демонтаж і перенесення обʼєктів до музейних установ  звільнить публічний простір імперського маркування та дасть змогу використовувати монументи як експонати для опису історичних подій.

Також у зверненні наголошують на документах, які були використані у 2007 році як підстава для встановлення пам’ятника Катерині II. Однак згодом суд визнав їх нечинними та скасував.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: