Вакансії

Одну із пошкоджених половецьких баб в Ізюмі неможливо відреставрувати

@suspilne
@suspilne

Одну із пошкоджених половецьких баб Ізюма неможливо відреставрувати. Скульптура постраждала від вибуху під час російської окупації Харківщини.

Лише 2 з 9 обʼєктів на горі Кременець не зазнали пошкоджень. Наразі скульптури законсервували на зиму, розповідає реставраторка кераміки та скла Світлана Єханова.

«З 9 скульптур одна зруйнована майже повністю. У 2013 році я була на горі, була здивована, яка велика та цікава ця кам’яна баба, але ми побачили зараз лише нижній подіум і купку камінців. Ці скульптури зроблені з піщаника, коли влучає снаряд, пісок розсипається. Я думаю, що багато фрагментів були знищені, розсипалися в пісок. Скульптура втрачена. Це сумно, бо вона відрізнялася від інших», — розказала реставраторка.

Нагадаємо, зруйновані обʼєкти виявили після деокупації Ізюма. Кам’яні статуї IX–XIII століття розташовуються на горі Кременець. Вони зображують чоловіків-воїнів і жінок та дають певне уявлення про вигляд кочівників: одяг, прикраси та озброєння. Самі ж половці використовували статуї як ідолів для вшанування своїх предків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: