Вакансії

Окупанти рф відправили «групу експертів» для пограбування культурних цінностей в Україні

Російські окупанти в Маріуполі грабують музеї t.me @andriyshTime
Російські окупанти в Маріуполі грабують музеї t.me @andriyshTime

Міжнародна група вчених та експертів із цифрових технологій, яка відстежує подібні крадіжки, виявила, що з рф направили «групу фахівців», яка займається цілеспрямованим вивезення культурних цінностей із тимчасово окупованої території України в росію. Про це пише The Guardian.

Антрополог Браян Деніелс, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрової обробки зображень, із лабораторії в американському штаті Вірджинія спільно з колегами спостерігали за пограбуванням експонатів та знищенням культурних об’єктів з моменту початку повномасштабного вторгнення. Експерти виявили закономірності у злочинах окупантів. За словами Браяна Деніелса, нині команда фахівців вже має вагомі доказати того, що це цілеспрямовані дії рф, коли певні обʼєкти вивозять  до росії.

«Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, з претензією на законне володіння росією усіма їхніми експонатами», – зазначає Деніелс.

Слід крадіжок значною мірою зосереджено на дорогоцінному скіфському золоті IV століття до нашої ери, яке знаходилось в Мелітопольському краєзнавчому музеї. 

«Ці предмети візуально приголомшують, і зараз так багато повідомлень про крадіжки, що очевидно, що це стратегія», – додає Деніелс.

Водночас вчений не впевнений, чи була грошова цінність визначним фактором для окупантів, або ж предмети були обрані через їхню культурну цінність. Деніелс зазначає , що крадіжки, як правило,  йдуть після допитів музейних співробітників, зокрема, зберігачів та наглядачів.

«Ми все більше непокоїмося про музейних працівників та співробітників служби безпеки, особливо коли вони опиняються за лінією розташування російських військ», – розповідає Деніелс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: