Вакансії

Окупанти рф знищили маріупольські мозаїки Алли Горської та Віктора Зарецького

fb @nikiforov1
fb @nikiforov1

У Маріуполі російські війська зруйнували мозаїчні композиції «Дерево життя» та «Боривітер», створені Аллою Горською, Віктором Зарецьким, Галиною Зубченко, Борисом Плаксієм, Григорієм Пришедьком, Василем Парахіном та Надією Світличною. Про це стало відомо з допису фотографа та дослідника монументального радянського мистецтва Євгена Нікіфорова на його сторінці у фейсбук.

Мозаїки 1967 року оздоблювали інтер’єр колишного ресторану «Україна». При створенні обʼєктів художники використовували нетипові матеріали: шлакоситал та метал. Зокрема, робота «Дерево життя» містила фрагменти з листового алюмінію, а «Боривітері» створено з нержавіючих ложок. Останні роки мозаїки були недоступні для огляду, але зберігались в задовільних умовах. Ці роботи вважаються перлинами маріупольського зібрання монументалістики.

Нещодавно ми писали, що окупанти рф захопили обласний Херсонський художній музей імені Шовкуненка. Самопроголошене керівництво відразу оглянуло фонди Музею та змінило охорону інституції на «свою».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: