Вакансії

Оцифровано фотоспадок Параски Плитки-Горицвіт

Художниця Інга Леві, кінооператор Максим Руденко і Катерина Бучацька кілька років тому, під час подорожі в гуцульське село Криворівню, знайшли архів Параски Плитки-Горицвіт, який нараховує близько 4 000 фотографій.

Фотографії Параски Плитки-Горицвіт

Фотографії Параски Плитки-Горицвіт

«Параска Плитка-Горицвіт почала знімати в 70-х роках. У неї тоді з’явилася перша фотокамера. Увесь цей час вона жила на одному і тому ж місці – в своїй хаті у селі Криворівня, тому знімала пейзажі, портрети людей і свята. На фотографіях можна простежити, як одні і ті ж люди з’являються на них в різний час: спочатку дівчинка, потім вона ж – уже доросла жінка, потім вона і її діти. Плитки-Горицвіт багато знімків Великодня. Простежити, де який рік, досить складно, єдине, що можна побачити, – що одного року було сонце, а іншого – йшов дощ. Коли сонячна погода – всі в гуцульських народних костюмах, а коли дощ – видно радянські парасольки, радянські плащі, інший одяг. І ось ця низка людей з великодніми кошиками просто нескінченна. Вона тягнеться у вічність з року в рік»,—розповідають кияни, які знайшли негативи, Радіо Свобода. — Приблизна кількість знайдених матеріалів — 4 000 знімків. Вони зараз зберігаються в Києві: очищені, закріплені, щоб більше не руйнувалися. Усе, що ми знайшли, вже відскановано. Увесь цей архів належить і буде належати сільській громаді, а наша група, яка називається «Ініціативна група зі збереження фотоархіву Параски Плитки-Горицвіт», буде займатися систематизацією фотоархіву і популяризацією, тобто виставками. З цим нам допомагає фотограф Наталка Довга, яка приєдналася до групи».

Батьки Параски

Батьки Параски

Свято Великдня

Свято Великдня

Параска Степанівна Плитка-Горицвіт українська гуцульська художниця, фотографка, письменниця, казкарка, народний філософка, фольклористка, етнографка та діалектологиня, її називали «Гомер Гуцульщини». Творчий спадок Параски Плитки-Горицвіт складають прозові книги, поезії, спогади, фольклорні записи, народні картини, витинанки.

Діти в Криворівні

Діти в Криворівні

Зліва направо: Максим Руденко, Катерина Бучацька і Інга Леві

Зліва направо: Максим Руденко, Катерина Бучацька і Інга Леві

Фото: Параска Плитка-Горицвіт / Paraska Plytka Horytsvit

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: