Вакансії

Петиція проти «містобудівної реформи» набрала необхідну кількість голосів

ЖК «Ярославів Град» та клубний будинок Art Hall @birdinflight
ЖК «Ярославів Град» та клубний будинок Art Hall @birdinflight

Петиція з проханням до президента України накласти вето на законопроєкт № 5655 про реформу містобудівної галузі набрала необхідну кількість голосів — понад 25 тисяч.

Відповідний законопроєкт підтримала Верховна Рада 13 грудня. Він обмежує права архітекторів та розширює права забудовників. Архітектурна спільнота України та Національна спілка архітекторів (НСАУ) назвали текст законопроєкту неприйнятним. Проти нього виступило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), МКІП, а також міські голови Києва, Львова і Дніпра.

Ініціаторкою законопроєкту стала голова фракції «Слуга народу» Олена Шуляк. На її думку, критика документа — це «корупційний спротив». Відповідний проєкт ініціювали ще у 2021 році. Але тільки 17 листопада 2022-го текст документа виправили для другого читання. Наразі широкому загалу він досі недоступний.

На початку грудня Національне агентство з питань запобігання корупції також заявило, що законопроєкт не узгоджується з Антикорупційною стратегією 2021—2025 років і має корупційні ризики. А депутатка від партії «Слуга народу» архітекторка Ганна Бондар відкликала свій підпис аргументуючи тим, що документ посилює роль держави й надає більше можливостей будівельним компаніям; крім того, нівелюються права архітекторів, проєктувальників, місцевих мешканців, органів місцевого самоврядування, органів охорони культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: