Вакансії

Під час будівництва київської Великої кільцевої дороги знайшли палеолітичні стоянки

НАНУ
НАНУ

У Києві на місці будівництва Великої кільцевої автомобільної дороги археологи знайшли три палеолітичні стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років. Про це пише Інститут археології НАН України.

Первісні племена виживали завдяки полюванню й облаштовували тимчасові стоянки на шляхах міграції оленів, биків, кабанів. А жили у спорудах на кшталт чумів — будівля діаметром 4-5 метрів із вогнищем посередині, в одному приміщенні могло жити до 10 осіб. Такі будівлі досі зустрічаються на території крайньої півночі Євразії. 

«Наукові моделювання доводять, що середня густота заселення території Європи в час палеоліту була не більшою, аніж одна людина на квадратний кілометр. Археологам не часто таланить виявити стоянки того часу. Відкриття і дослідження кожної — це значний внесок у наше розуміння найдавнішої історії», — розповів Тарас Милян, керівник досліджень, заступник директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба». 

На сьогодні знайшли кілька знарядь праці з кременю, проте дослідження тільки почалося й археологи сподіваються знайти й інші предмети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: