Вакансії

Пішов із життя художник Ден Грем

@interviewmagazine
@interviewmagazine

19 лютого 2022 року на 79-му році пішов із життя Ден Грем — американський скульптор, фотограф і письменник, представник молодшого покоління художників-концептуалістів. Він відомий як художник-новатор у галузі мінімалізму та постмінімалізму, який також працював з відеоартом. 

Втім, себе він ідентифікував насамперед як архітектор і письменник. Сам він сказав: «Моїм захопленням ніколи не було мистецтво. Це завжди були архітектура, туризм і рок-н-рол». Частина його робіт стирає межу між скульптурою та архітектурою. У період 1960-х працює з текстовими фрагментами. Зʼявляється робота Detumescence (1966), опублікована як сторінка в журналі. Вона складається виключно з тексту лікаря, який пояснював, що відбувається з пенісом чоловіка після досягнення оргазму, а робота Schema того ж року детально описувала типографію відповідної публікації. Після своїх концептуальних текстових фрагментів Грем звертається до більш розширених форм. Хоча ці роботи часто мали формат перформансів, відео та інсталяцій, аудиторія часто була його медіумом. «Я хотів, щоб глядачі були причетними», — сказав він у своїй усній історії MoMA. З 1980-х митець починає працювати над павільйонами, завдяки яким стає відомим. Скляні павільйони нагадують чисті архітектурні простори, вони зроблені з двостороннього дзеркального скла, яке «відбиває небо», як сказав Грем в інтерв’ю Artspace у 2014 році. «Але це також є спостереженням — ви можете дивитися назовні, але не можете побачити середину».

Він брав участь у чотирьох виставках documenta, трьох випусках Венеційської бієнале, трьох випусках бієнале Уітні та двох випусках Skulptur Projekte Münster у Німеччині. Ретроспективу під назвою «За гранню», створену у 2009 році, показали у Музеї американського мистецтва Вітні в Нью-Йорку, Музеї сучасного мистецтва у Лос-Анджелесі та Центрі мистецтв Уокера в Міннеаполісі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: