Вакансії

Професор кафедри права створив NFT на основі роботи Енді Воргола

@artnet
@artnet

Професор кафедри права Університету Кентуккі Брайан Фрай створив колекцію з шістнадцяти NFT, в основі яких лежать шовкографічні принти Енді Воргола із зображенням музиканта Прінса. Проєкт є реакцією викладача на судовий позов, в якому фотографка Лін Голдсміт звинувачує Воргола у порушенні авторського права. Мета створення NFT — привернути увагу до складності та неоднозначності щодо авторських прав.

«Якщо мої NFT порушують права Лін Голдсміт, то це стосується й усіх публікацій у медіа, де були використані зображення картин Воргола», — наголошує професор.

Лін Голдсміт зробила світлину Прінса у 1981 році. Через три роки після того, як було зроблено цей знімок, журнал Vanity Fair ліцензував зображення і доручив Ворхолу створити серію з 16 шовкографій на його основі.

У 2016 році видання знову опублікувало одну з робіт у номері, який був присвячений смерті Прінса. Тоді ж Фонд Енді Воргола спробував отримати декларативне судове рішення про те, що серія не порушує прав Лін Голдсміт, а сама ж фотографка подала позов.

У 2019 році суд визначив, що авторські права Голдсміт не були порушені. Тоді фотографиня оскаржила рішення, а апеляційний суд постановив, що роботи Воргола та світлина мають схожі основні елементи, тому зображення не може вважатись оригінальним обʼєктом. Натомість у Фонді Енді Воргола з таким рішенням не погодилися. Справа досі розглядається, а остаточний вердикт винесе Верховний суд США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: