Вакансії

Радянський герб на монументі «Батьківщина-Мати» технічно неможливо демонтувати

@delo.ua
@delo.ua

Мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа в інтервʼю  Радіо НВ заявила, що радянський герб на щиті київського монумента «Батьківщина-Мати» технічно неможливо демонтувати.

«Щойно Україна отримала Незалежність, одразу почалися не розмови й голосування, а розрахунки: як це можна зробити й чи це можливо взагалі. Я маю абсолютно чітке уявлення про цей процес із перших рук, тому що це обговорювала професійна спільнота, а в мене батьки були архітектори. На той момент статуї було ще років десять. Тоді на поверхні були ще всі документи, й інженери розпочали розрахунки. З’ясувалося, що нічого не можна зробити», — розповідає Катерина Липа.

Також вона назвала, ідею замінити радянський герб на український тризуб «найгіршим, що можна вигадати». На думку мистецтвознавиці, не можна змішувати із тоталітарним символом символіку модерної України.

«До людей має доноситися, що це поганий зразок радянського мистецтва. Я кажу як мистецтвознавець. Є соцреалізм потужний, а це слабенький», — стверджує мистецтвознавиця.

Натомість Липа запропонувала прибрати з назви слова «Батьківщина» чи «мати» та розпочати проводити «роз’яснювальну роботу».

«Всюди мають бути щонайменше роз’яснювальні таблички. Що це зразок тоталітарного мистецтва, суто пропагандистського», — наголошує Липа.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Міністерством цифрової трансформації запустили опитування щодо долі герба срср на щиті монумента «Батьківщина-Мати» в Києві. Проголосувати можуть усі охочі, які досягли повноліття, через застосунок «Дія». Серед варіантів відповіді:

— залишити все, як є;

— зняти радянський герб;

— замінити на тризуб — державний герб України.

Станом на 18 липня в опитуванні взяли участь понад 700 тисяч осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: