Вакансії

Учені: картини синьо-червоних кольорів продаються краще

У Тілбургському університеті в Нідерландах провели дослідження, що підтвердило спостереження арт-дилерів — картини, в яких домінує синій та червоний кольори, продаються краще за інших. У статті під назвою «Кольори, емоції і аукціонна вартість картин» простежується вплив домінуючих кольорів на ціни лотів.

Перше подібне дослідження було зроблено в 2013 році в статті «Що продає мистецтво?» Філіпа Хука, в той час директора і старшого фахівця з живопису в Sotheby’s. Нові дослідження підтвердили його спостереження. Для аналізу були взяті звіти аукціонних продажів 5500 абстрактних робіт, переважно творів абстрактного експресіонізму. Головною темою вибрали абстракцію, щоб звести до мінімуму вплив на вибір покупця естетичних чинників.

Польові квіти Катерини Білокур

Польові квіти Катерини Білокур

У результаті з’ясувалося, що картини з переважаючим у композиції синім або червоним кольорами продавались краще. Крім наукового аналізу, були проведені експериментальні дослідження за участі 500 студентів з США, Китаю і Європи, їх попросили оцінити серію робіт та назвати приблизну вартість. Студенти 3 країн показали однакові результати — червоні й сині абстракції оцінили на 20% дорожче за інші.

Джерело: Art News

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: