Вакансії

Реставратори відновили частину стелі у термах Каракалли 

@cnn
@cnn

Реставратори відновили частину стелі у термах Каракалли. Фрески, яким майже 2000 років, тепер зможуть побачити усі охочі. 

«Йдеться про стелю триклінія — їдальню стародавніх римлян — й археологи відновили частину, на якій зображено Діонісія на червоному тлі», — зазначив представник Спеціального управління Риму Лука дель Фра.

Фрески з’явилися ще до самих лазень, вони прикрашали будинок, який був частиною району, зруйнованого для будівництва майбутніх термів. Їх відкрили у 216 році та назвали на честь Каракалли — сина імператора Септимія Севера. Проєкт імператорської лазні складався з центральної частини, призначеної виключно для термальних ванн, а також кальдаріїв, тепідаріїв, фригідаріїв, що відрізняються за температурою та призначенням. Інші частини будівлі використовувалися для прогулянок, навчання та занять спортом.

Перша фреска типова для епохи Адріана. Вона зображує архітектуру, населену людськими фігурами, статуями та лютими кішками. Друга, яку створили приблизно через 50 років, відтворює разом богів з греко-римського та єгипетського пантеонів. Наголошується, що фрески належали заможній родині. За словами  директора терм Каракалли Мірелла Серлоренці, присутність богів із двох різних традицій в одному обʼєкті характерно для «релігійного синкретизму, типового для Стародавнього Риму з моменту його заснування».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: