Вакансії

Реставратори виявили розписи XIX століття в церкві на Львівщині

фото “Гарда”
фото “Гарда”

У храмі села Ладанці реставратори виявили розписи першої половини XIX століття. Про це пише реставраційна майстерня «Гарда» у фейсбуці.

Восени 2022 року тамтешній отець Іван Городицький запросив реставраторів для консультації щодо погано збережених розписів на престолі. За словами художниця-реставратор Ірини Гірної, розписи були майже втрачені.

«Слово за словом отець почав розповідати про свої плани, як він бачить ту церкву, як вони з архітектором працюють, і я кажу: «Чому ви, отче, не робили зондажів? Тут точно є якісь розписи». Отець каже: «Та не робили, бо старші пані із села не пам’ятають, щоб тут були якісь інші розписи, ніж є зараз», — розповідає Гірна.

Реставратори зробили кілька зондажів та виявили первинні розписи в храмі, датовані 1820-ми роками. Наголошується, що це рідкісний приклад розписів, які зображують старозавітні сюжети. Ініціатива планує зібрати кошти, аби завершити процес відновлення малюнків.

«Це коли закінчився потоп, ковчег Ноя зупинився на тверді земній, і Ной зійшов та приніс Богу жертву й подякував за порятунок. Намальованим такий сюжет, я бачу вперше в житті. Ми вчили про нього теоретично, але він ніколи мені не зустрічався», — розповідає Ірина Гірна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: