Вакансії

Режисер Валентин Васянович відмовився від державного ордена

Режисер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський. По це повідомляє LB.ua.

«Я не можу прийняти державну нагороду, якою мене відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці “справи” переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені. Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує “за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність”, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», — прокоментував Васянович.

Нагадаємо, що 9 листопада видали укази «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва». Президент України Володимир Зеленський сказав: «Без культури неможливо уявити державу. Культура — це коріння, яке тримає народ купи, яке живить державу й допомагає їй зростати, розвиватися та долати всі перешкоди на шляху до процвітання».

Валентин Васянович — кінорежисер, автор фільму «Атлантида», який минулого року переміг в конкурсній програмі «Горизонти» на Венеційському кінофестивалі. Цього року Український комітет висунув його фільм на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Фото: EPA/UPG

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: