Вакансії

Роботу української художниці Ади Рибачук «Закохані» вкрали

Ада Рибачук «Закохані» ©Фонд АРВМ
Ада Рибачук «Закохані» ©Фонд АРВМ

У 2020 році з майстерні Національної спілки художників України зникла робота Ади Рибачук «Закохані». Востаннє Володимир Мельніченко бачив її, коли обговорював із колегами перспективи участі роботи у виставках. Про це пише в пресрелізі.

Через півтора року роботу знайшли в галереї Людмили Березницької, проте нові власники стверджували, що це робота Віктора Зарецького. «Покладаючись на порядність та корпоративну солідарність колег, ми звернулися до Євгена Березницького із проханням повернути роботу законному власнику — Володимиру Мельніченку. Але, схоже, були надто наївні», — продовжують представники Фонду збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. За їхніми словами картину створено у 1959 році на далекій Півночі, в селищі Кара, що неподалік Нарьян-Мару. Зображуючи своїх героїв, Ада посміхалася Володимиру, і вони позували один одному для цієї роботи, створювали численні ескізи, що збереглися в архіві Володимира.

«Роботу нам віддавати ніхто не збирається, проте протягом ми місяця чуємо від Березницького, що:

• роботу куплено в якогось художника, йдіть до нього, нехай поверне кошти;

• ой, він, виявляється, якраз помер;

• але робота куплена за шалені кошти, які треба компенсувати;

• і взагалі, це не Березницькі власники, а їхній партнер Сергій, який має отримати компенсацію, бо його корпоративна етика не стосується;

• це робота Зарецького, ми вам не віримо;

• а нехай Мельніченко нам щось подарує;і таке інше, щодня різне», — коментує фонд АРВМ. 

Людмила Березницька на запит Your Art відповіла наступне: «Завтра вы увидите пост в Фейсбук с экспертизой. Я не сторона конфликта, а лишь приняла на выставку и после вернула работу. Но пост с экспертизой будет. После и поговорим».

Команда Фонду АРВМ та особисто Володимир Мельніченко вирішили не брати участі у сумнівних торгах навколо власної роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: