Вакансії

Російські окупанти обстріляли харківський будинок «Слово»

Внаслідок обстрілів окупантів РФ постраждав житловий будинок «Слово», розташований на вулиці Культури у Харкові. Він є об’єктом культурної спадщини України. Про це пише Сергій Жадан на своїй фесйбук-сторінці, який зараз перебуває у Харкові.

«Снарядом пошкодило легендарний будинок «Слово». Цілком закономірно для росіян: вони завжди нищили нашу культуру. Щоправда, цього разу в них нічого не вийде. Росіяни — варвари. А “Слово” ми відбудуємо», — зазначає письменник.

«Слово» — будівля у формі літери «С», збудована наприкінці 1920-х років архітектором Михайлом Дашкевичем. Це був кооператив літераторів, що згодом отримає трагічну славу: тут жили і працювали представники Розстріляного відродження. Репресії проти культурних діячів розпочалися з арешту Михайла Ялового у 1933 році, Іван Багряний прозвав будинок «Крематорієм», а потім БПУ — будинок попереднього ув’язнення. До 1938 року було репресовано мешканців сорока квартир із шістдесяти шістьох.
21 серпня 2019 року Постановою Уряду України житловий будинок «Слово» було внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: