Вакансії

Розкрадачі могил допомогли науковцям дослідити вплив кельтів на пшеворську культуру 

@hromadske.radio
@hromadske.radio

Розкрадачі могил допомогли науковцям дослідити вплив кельтів на пшеворську культуру в Польщі та Україні 2300 років тому. Вони виявили похоронний комплекс біля села Ямпіль на Львівщині. Розкрадачі могил вирішили віднести знайдені обʼєкти до Регіонального історичного музею у Винниках, що неподалік Львова. 

Археологи вважають, що знайдені артефакти належать до пшеворської культури, назва якої походить від  польського міста, де вперше виявили подібні обʼєкти. Науковці відносять її до потужної коаліції давньонімецьких племен, відомих в історичних джерелах як лугіани. Ці племена жили на території сучасної Польщі та заходу України й згадуються у працях істориків і географів першого століття, таких як Тацит і Страбон.

Завдяки новоявленим обʼєктам зʼясували, що в матеріальній культурі пшевронців простежується вплив і кельтської культури, яка домінувала у той час в Європі. Зокрема це видно у технології металообробки та похоронних обрядах. Наприклад,  навмисне пошкодження зброї, яку клали до мертвих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: