Вакансії

Садибі Барбана у Києві загрожує знесення

Садиба Барбана @nashigroshi
Садиба Барбана @nashigroshi

У Києві на Обсерваторній, 6 забудовник «Агентство столичних повідомлень» готується зносити історичну садибу Барбана, а на її місці побудувати 12-поверховий житловий комплекс.

За словами активістки Ольги Іванової, 21 січня стало відомо, що ще у грудні суд зняв арешт із садиби й тепер забудовник готується до демонтажу будівлі. Також вона повідомила, що захисники садиби зверталися до мера Києва з проханням захистити історичну памʼятку. Активісти викликали поліцію, проте правоохоронці заявили, що не можуть протидіяти цьому, адже з будівлі знято арешт.

На своїй сторінці у Facebook депутатка Київради Ксенія Семенова звернулася за реакцією до РНБО. Окрім того, у коментарі «Depo.Київ» Семенова зазначила, що разом із колегами зареєструвала у Київраді проєкт рішення про розірвання договору оренди землі з забудовником. Щоб потрапити до сесійної зали Київради, проєкт мають схвалити дві комісії.

Фото: Марія Борисова

Також Семенова наголосила, що у забудовника має бути дозвіл Мінкульту, оскільки ця будівля розташована в центральному історичному ареалі міста. Депутатка надала «Depo.Київ» відповідь РНБО на депутатський запит щодо захисту садиби, датований 15 грудня 2021 року. Проте на думку Семенової, ця відповідь «ні про що».

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, який звели наприкінці XIX століття — у 1891 році. Спочатку будівля будувалася для титулярного радника Олександра Барбана, потім належала дворянину Іванові Гореславському. У 1910 році особняк придбав провізор Вʼячеслав Геращеневський. Після революції будинок передали радянській владі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: