Вакансії

Сережка на картині Вермера «Дівчина з перловою сережкою» є штучною

Ян Вермер, «Дівчина з перловою сережкою» @nytimes
Ян Вермер, «Дівчина з перловою сережкою» @nytimes

У межах ретроспективи Яна Вермера в Рейксмузеумі виявили, що, ймовірно, сережка на картині «Дівчина з перловою сережкою» є імітацією перлини. До такого висновку дійшов співкуратор експозиції Пітер Рулофс.

Рулофс зазначає, що всі чотири картини «Дівчина з флейтою», «Дама в капелюсі», «Етюд молодої жінки» та «Дівчина з перловою сережкою» містять зображення перлових сережок або намиста. Але в той час, у XVII столітті, подібні ювелірні вироби привозили до Нідерландів із Південної Азії, тому ціна на такі прикраси була «непомірно високою». З огляду на розмір перлин, зображених на портретах, дослідники дійшли до висновку, що Вермер не міг дозволити собі справжні прикраси, тому, ймовірно, він використовував вироби зі скла.

До того ж назва «Дівчина з перловим сережкою» стала офіційною лише у 1995 році. Тоді Королівська галерея Мауріцхейс у Гаазі обрала полотно з багатьох інших для каталогу виставки Вермера у Вашингтоні.

Нагадаємо, що в межах у Рейксмузеумі вже продано 200 тисяч квитків на виставку Яна Вермера, яка триватиме з 10 лютого по 4 червня 2023 року. Як пише AP, експозиція стала найбільш популярною виставкою Рейксмузеуму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: