Вакансії

Шевченківська премія назвала імена лауреатів 

Тіберій Сільваші інсталяція «Крила»
Тіберій Сільваші інсталяція «Крила»

9 березня Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав імена лауреатів. Відповідний указ вийшов на сайті Президента України. У номінації «Візуальне мистецтво» премію отримав митець Нікіта Кадан з персональною виставкою «Камінь б’є камінь» та Тіберій Сільваші за інсталяцію «Крила».

За словами Нікіти Кадана, отримані кошти він передасть до гуманітарних ініціатив.

«Сьогодні, на чотирнадцятий день вторгнення, мені вручили Національну премію України імені Тараса Шевченка за мою виставку «Камін б’є камінь». Якщо я отримаю кошти в саме цей досить особливий період, то я перерахую їх в самоорганізовані гуманітарні ініціативи допомогу літнім людям у Києві», — пише Нікіта Кадан у своєму інстаграмі. 

Нікіта Кадан — учасник художньої групи «Р.Е.П.», кураторської групи Худрада та віднедавна голова відділу сучасного мистецтва Кмитівського музею. Саме Кадан і його соратники спричинили появу ангажованого мистецтва, яке працює з історичними та політичними темами. У 2011 Нікіта отримав Першу премію PinchukArtCentre Prize, а у 2014 — Спеціальну премію Future Generation Art Prize. У 2015 він представив Україну на Венеційській бієнале.

Тіберій Сільваші — художник-абстракціоніст; його картини зберігаються у музеях Мюнхена, Відня, Нью-Джерсі, у зібранні (колекції) образотворчого мистецтва Градобанку та у приватних колекціях в Європі та США. Живе і працює в Києві.

Шевченківська премія — найвища в Україні відзнака у галузі культури та мистецтва. Премію вручають з 1961 року до Дня народження Тараса Шевченка — 9 березня. Розмір премії у 2022 році становить 397 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: