Вакансії

Штучний інтелект встановив, що Рубенс не є автором «Самсона і Даліли»

«Самсон і Даліла», ©wiki
«Самсон і Даліла», ©wiki

Мистецтвознавці провели дослідження оригінальності картини Пітера Пауля Рубенса «Самсон і Даліла». За допомогою штучного інтелекту їм вдалося встановити, що робота зі зібрання лондонської Національній галереї належить іншому автору. 

Аналіз виконала швейцарська компанія Art Recognition, а у звіті вказали: «Система штучного інтелекту з ймовірністю 91,78% оцінює роботу “Самсон і Даліла” не як оригінальну роботу Рубенса». Технологія штучного інтелекту — «найточніша нейронна мережа», яка аналізує різні особливості роботи художника. Перед аналізом роботи інтелект «навчили» на інших роботах автора. Одночасно також проводився аналіз іншої картини художника зі зібрання Національної галереї: картину «Вид на Хет Стін рано вранці» підтвердили в оригінальності.

Експерти давно стверджували, що «Самсон і Даліла» — копія оригіналу, яка була написана в 1609 – 1610 роках для антверпенського патрона художника і зникла після смерті власника у 1640 році. У 1980 році Національна галерея придбала полотно за рекордні для того часу 2,5 мільйони фунтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: