Вакансії

Штутгартський музей прибрав підпис «російська художниця» в інформації про Олександру Екстер

Робота Олександри Екстер «Іспанський танцівник» (1926) @staatsgalerie
Робота Олександри Екстер «Іспанський танцівник» (1926) @staatsgalerie

Штутгартський музей Staatsgalerie оновив інформацію про українську художницю-авангардистку Олександру Екстер, забравши визначення «російська художниця». Натомість інституція додали в біографію Екстер інформацію про її життя в Києві.

У постійній експозиції музею українське мистецтво представлене роботами двома скульптурами Олександра Архипенка («Плоский торс» у мармурі та «Плоский торс» у бронзі) та роботою Олександри Екстер «Іспанський танцівник» (1926), яка була створена на замовлення для фільму данського режисера Пітера Урбана Ґада. Тоді художниця створила 40 фігур із матеріалів на зразок дерева, металевих пластин, завдяки шарнірам обʼєкти могли рухатись. Згодом колекція маріонеток розійшлася по музеях та приватних власниках.

Кураторка Анну Ветцлер-Манюк, яка проводить екскурсії українською мовою в музеї звернулася до керівництва інституції з електронним листом і незабаром отримала відповідь. У листі зазначалось, що найближчим часом музей планує оновити інформацію.

«Історія почалась ще пів року тому, коли я готувала матеріал для лекції Klassische Moderne в Staatsgalerie Stuttgart. Для українців, українською мовою. Тоді я зауважила, що на сайті Олександра Екстер представлена, як «російська художниця» і немає жодної згадки про Україну», — розповідає Анна Ветцлер-Манюк.

За її словами, Staatsgalerie — єдина інституція в Штутгарті, у якій представлене українське мистецтво. Водночас, як зазначає кураторка, вона докладає максимум зусиль, аби інформація про походження митців перевірялася в усіх музеях регіону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: