Вакансії

Швейцарія поверне Сирії три незаконно вивезені з Пальміри скульптури

©MAH, PHOTO : F. BEVILACQUA
©MAH, PHOTO : F. BEVILACQUA

Три скульптури, незаконно вивезені з Пальміри до Швейцарії у 2009 та 2010 роках, повертаються до Сирії. Про це пише The Art Newspaper.

Скульптури (бюст і два похоронні рельєфи) датуються II та III століттями до нашої ери і ймовірно, що їх створили в період правління цариці Зенобії. У результаті дослідження з’ясували, що скульптури викрали ще до початку громадянської війни в Сирії: контрабанда культурних цінностей була одним з основних джерел доходу для терористичних груп. Виявилося, що екстремісти мали на меті знищити доісламські артефакти, а також частини Пальміри. Сирійські мистецтвознавці називають ці дії культурним геноцидом. 

Скульптури, переправлені з Катару до Женевського фріпорту, зберігалися там разом з іншими викраденими артефактами з Лівії та Ємену. У 2017 році незаконно вивезені артефакти виставлялися в Женевському музеї мистецтва та історії, щоб привернути увагу до проблеми. Статуї перебували в музеї до моменту їх передачі постійному представництву Сирії при ООН, що відбулася минулого тижня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: