Вакансії

Скульптура Ай Вейвея у Стокгольмі набула нового значення через війну в Україні 

Арка Ай Вейвея у Стокгольмі @theartnewspaper
Арка Ай Вейвея у Стокгольмі @theartnewspaper

За словами китайського художника та активіста Ай Вейвея, його велика скульптура «Арка», яку відкрили у Стокгольмі цього тижня, набуває додаткового сенсу через війну в Україні. Обʼєкт встановили поруч із Національним музеєм і він являє собою 12-метрову структуру, схожу на клітку, із заглибленнями у формі двох людських фігур. Скульптура виставлятиметься протягом року. Вперше «Арку» представили у 2017 році в Нью-Йорку на Вашингтон-сквер, і з тих пір обʼєкт подорожує містами, а сам художник вкладає у нього нові сенси.

«У той час мова йшла про расизм і глобальну кризу біженців, спричинену регіональною незахищеністю. Відтоді ми разом пережили пандемію, пройшли ізоляцію та стали свідками того, наскільки вразливе життя. Тепер війна між росією та Україною змусила п’ять-шість мільйонів людей покинути свої домівки», — каже Ай Вейвей.

Також художник згадав про «конфлікт між Китаєм і США» та назвав його наближеним до холодної війни. Він наголосив, що енергетика, навколишнє середовище та голод можуть викликати ще більше гуманітарних криз. 

«Наш світ більш невизначений і нестабільний, ніж будь-який інший час за попередні півстоліття. На такому тлі ця робота знову є попередженням і нагадуванням», — каже він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: