Вакансії

Спадкоємці колишнього власника картини Ван Гога вимагають повернути картину

Полотно Ван Гога із серії «Соняшники» представлено в музеї токійського району Сіндзюку @bloomberg
Полотно Ван Гога із серії «Соняшники» представлено в музеї токійського району Сіндзюку @bloomberg

Спадкоємці німецького банкіра Пауля фон Мендельсона-Бартольді, якому належала картина Ван Гога із серії «Соняшники», вимагають від японської компанії Sompo Holdings Inc. повернути полотно та виплатити сімʼї 1 мільярд доларів як відшкодування. Компанія придбала картину під час аукціону понад 35 років тому.

У 1934 році німецький банкір єврейського походження Пауль фон Мендельсон-Бартольді був змушений відмовитися від полотна через гоніння. Тоді він віддав картину паризькому артдилеру Полу Розенбергу. У 1987 році компанія Yasuda Fire & Marine Insurance (колишня назва Sompo Holdings Inc) придбала обʼєкт за 40 мільйонів доларів під час аукціону Christie’s у Лондоні.

За даними Bloomberg, спадкоємці Мендельсона-Бартольді подали позов проти Sompo Holdings Inc. у США, звернувшись до федерального суду штату Іллінойс. Згідно із заявою, окрім повернення полотна, вони вимагають від компанії виплати 690 мільйонів доларів за «незаконне збагачення» та 750 мільйонів доларів як штрафні санкції. На думку позивачів, страхова компанія незаконно наживалась на полотні, «знаючи, що картина стала жертвою нацистської політики». Sompo Holdings Inc відкидає будь-які звинувачення та планує захищати своє право власності на картину.

Наразі полотно Ван Гога із серії «Соняшники» представлено в музеї токійського району Сіндзюку. Востаннє картина покидала межі Японії у 2002 році, коли картину передавали в позику для виставки в Чикаго.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: