Вакансії

Спадкоємці Мондріана подали до суду на художній музей Філадельфії

Піт Мондріан, Composition with Blue (1926) ©Philadelphia Museum of Art
Піт Мондріан, Composition with Blue (1926) ©Philadelphia Museum of Art

Спадкоємці нідерландського художника Піта Мондріана стверджують, що майже 100-річне полотно Composition with Blue, яке зараз перебуває в колекції Музею мистецтв Філадельфії, було викрадено нацистами. Тепер вони подають до суду, щоб повернути цінний об’єкт.

Згідно з документами картина 1926 року коштує понад 100 мільйонів доларів. За даними медіа Philadelphia Inquirer, які першими повідомили про судовий процес, роботу можна було побачити в колекції музею майже безперервно з 1952 року, відколи його заповів інституції колекціонер А. Е. Галлатін. Він придбав твір на 13 років раніше в галереї Бухгольц в Нью-Йорку, одному з улюблених нацистами місць для утилізації награбованого мистецтва.

У заяві для Artnet News музей описав цю справу як «безпідставну», зазначивши, що і художник, і його самотній спадкоємець знали про місцеперебування картини після війни та ніколи не намагалися її повернути.Представник Музею мистецтв Філадельфії сказав, що музей повністю підтримує повернення творів мистецтва, викрадених нацистським режимом, його законним власникам. Проте цей випадок відрізняється, оскільки приватний фонд, який судиться з музеєм, не має законних претензій на роботу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: