Вакансії

 США забороняють імпорт обʼєктів з Афганістану

@8am.af
@8am.af

США ввели чотирирічну заборону на імпорт широкого спектра предметів мистецтва й антикваріату з Афганістану. Запобіжний захід, який набув чинності 18 лютого та триватиме щонайменше до 28 квітня 2026 року, має на меті запобігти розкраданню та обігу археологічних й етнографічних матеріалів. Державний департамент США санкціонував цей крок згідно із Законом про впровадження культурних цінностей.

Державний департамент опублікував у федеральному реєстрі визначений перелік предметів, заборонених до ввезення. Він охоплює період від 50 000 років до нашої ери до 1747 року нашої ери та містить такі обʼєкти, як монети і статуї, а також кераміка. Така заборона значно ускладнює роботу галереї у Нью-Йорку та інших центрів, особливо тих, що готуються до Тижня Азії в Нью-Йорку, який відбудеться 16–25 березня. Тепер інституціям необхідно надати докази того, що предмети, представлені на виставці, перебували за межами Афганістану. У випадку відсутності таких документів об’єкти вилучать митні органи США. Однак експерти побоюються, що така  політика може призвести до того, що артефакти будуть передаватися представникам «Талібану». 

Під час режиму талібів збільшилися розкрадання та руйнування історичних пам’яток. Наразі в Афганістані може зруйнуватися обʼєкт спадщини ЮНЕСКО — Баміанська долина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: