Вакансії

Стоунхендж реставруватимуть вперше за 60 років

Реставрація Стоунхенджу у 1958 році. @smithsonian
Реставрація Стоунхенджу у 1958 році. @smithsonian

Востаннє капітальну реставрацію проводили у 1950-х та 1960-х роках, коли сильний вітер на довколишніх рівнинах зруйнував черговий історичний камінь. Але така реконструкція XX століття більше не відповідає сучасним стандартам. Вітер і вода руйнували каміння протягом тисяч років, породжуючи тріщини та діри на об’єктах Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Сучасні лазерні сканування виявили глибокі природні діри на деяких каменях Стоунхенджу. Зміна температури та клімату посилює процес утворення цих дір», — розповідає старша кураторка англійської спадщини в Стоунхенджі Хізер Себіре.

Реставратори планують залатати тріщини в скелях, які залишилися від попередніх ремонтів. Як зазначає The Guardian, у 1958 році реставратори використовували кам’яний бетон, а тепер цей матеріал замінить «більш міцний вапняний розчин». Реставрацію планують закінчити через два тижні.

На тлі початку реставраційних робіт фонд «Англійська спадщина» запросив Річарда Вудмана-Бейлі, якому наразі 71 рік. Востаннє, коли проводилися реставраційні роботи, батько чоловіка був головним архітектором старовинних пам’яток, тож дозволив маленькому Річарду покласти на пам’ять монетку під один з каменів. Тепер він зробить це знову, й у зв‘язку із цим Королівський монетний двір накарбував спеціальні срібні 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: