Вакансії

Система розпізнавання облич допомогла ідентифікувати картину Рафаеля

Картина  «Тондо де Бресі» @artnet
Картина «Тондо де Бресі» @artnet

Дослідники з Ноттінгемського університету та Університету Бредфорда дійшли висновку, що так зване «Тондо де Бресі» з ймовірністю до 97 % є роботою Рафаеля Санті. У дослідженні науковцям допомогла система розпізнавання облич та штучний інтелект.

Про те, що робота належить авторству Рафаеля Санті, свідчить схожість у зображенні обличчя Мадонни на знаменитій картині «Сикстинська Мадонна» та «Тондо де Бресі». Нейронна мережа проаналізувала обидві картини й виявила, що роботи створив один і той самий художник. Подібність у зображенні фігури Немовля Ісуса оцінюється у 86 %. Здебільшого, якщо цей показник понад 75 %, то це свідчить про ідентичність образотворчої техніки.

«Погляд на обличчя людським оком демонструє очевидну схожість, але комп’ютер може бачити набагато глибше, ніж ми, у тисячах вимірів, на рівні пікселів. (…). Я та мої колеги-співавтори дійшли висновку, що для обох картин використовувалися ідентичні моделі, і вони, безсумнівно, написані одним художником», — зазначив професор візуальних обчислень Хасан Угайл.

Колекціонер Джордж Лестер Вінворд придбав картину на розпродажі в 1981 році. Тоді він першим вислови своє припущення, що полотно написане Рафаелем. Згодом він передав роботу до спеціально створеної інституції, аби вивчати полотно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: