Вакансії

У Болгарії представили проєкт «Галерея у вікні» з роботами українських художників 

Фото надано Чеським центром у Софії
Фото надано Чеським центром у Софії

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з «Щербенко Арт Центром». У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру.

Проєкт відкрився 19 травня роботою Зої Лактіонової Where to go? Where to go?. Художниця з Маріуполя у 2021 році стала фіналісткою конкурсу для молодих українських художників МУХі. За словами Лактіонової, її родина переїхала до Маріуполя після Другої світової війни через «Азовсталь». У 2014 році з початком окупації Криму та війни на Донбасі художниця запропонувала батькам переїхати до Києва, оскільки територія, де вони жили, обстрілювалася градами. Вже після смерті мами під час одного із візитів до Маріуполя Лактіонова побачила, як на узбережжя викинуло сотні мертвих медуз. Тоді вона згадала розмову з матір’ю, яка сталася незадовго до її смерті. На запитання, чому вона не хоче їхати з Маріуполя, жінка відповіла : «Кому ми там потрібні? Куди йти?».

Зоя Лактіонова, Where to go? Where to go?, фотографія, 2020

«Найважливіше завдання для всіх нас — не бути байдужими й не мовчати та максимально привертати увагу до катастрофічної ситуації на захоплених російськими окупантами територіях. Адже нам просто пощастило, що ми не там. російські окупанти не мають меж жорстокості, життя інших для них не мають цінності. Ми повинні їх зупинити», — коментує кураторка проєкту Марина Щербенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: