Вакансії

У Харкові зруйнували історичну будівлю на вулиці Свободи

@hueviykharkov
@hueviykharkov

Вранці 14 березня російські військові обстріляли центр Харкова, внаслідок чого зруйновано будинок, побудований у 1911 році, на вулиці Свободи. Обʼєкт належить до державного реєстру пам’яток місцевого значення як пам’ятка архітектури. Будинок знаходиться неподалік від будівлі Харківської ОДА, яку окупанти зруйнували 1 березня.

Вулиця Свободи, на якій розташована будівля, виникла на початку 1870-х років і отримала назву Ветеринарної внаслідок забудови від колишнього ветеринарного інституту до провулка, який раніше називався Сомівський. З приходом радянської влади, вулицю назвали на честь партійного діяча Іванова, однак у звʼязку з декомунізацією її перейменували на вулицю Свободи.

Також нагадаємо, що 13 березня унаслідок обстрілів окупантів постраждала Харківська державна наукова бібліотека імені Короленка — одна з найбільших бібліотек в Україні та Європі. У будівлі потрощені вікна, пошкоджень зазнали вітражі та два книгосховища, а також головний корпус і рояль, на якому грав російський композитор Сергій Рахманінов. Наразі книжкові фонди не пошкоджені, однак через порушення температурного режиму це може статися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: