Вакансії

У КМДА відреагували на знесення пам’яток під час війни

fb @AmiDPerov
fb @AmiDPerov

У коментарі для агентства «Інтерфакс-Україна» директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Нікоряк прокоментував знесення культурних пам’яток під час воєнного стану. Мова йде про знесення будівлі колишньої поліцейської дільниці 1902 року за адресою Цимлянський провулок, 3 на Подолі. Він вважає, що містобудівні злочини під час війни мають бути прирівняні до мародерства. 

«Містобудівні злочини під час війни можна назвати прямим мародерством. Ми не очікували, що будь-хто може собі дозволити подібні злочини. Також зараз відпрацьовується механізм, наприклад, вилучення техніки, яка виводиться на такі роботи, на потреби тероборони чи воєнних», — повідомив Нікоряк.

За його словами, забудовник ще до війни намагався знести колишню поліцейську дільницю на Подолі. Однак КМДА видала припис про зупинення робіт. У 2021 році обʼєкт внесли до списку будівель, які необхідно обстежити для набуття охоронного статусу. 

Також Нікоряк зазначив, що після недавнього сигналу про старт демонтажу співробітник КМДА виїхав і видав розпорядження про зупинення робіт, але забудовник його проігнорував, оскільки, за словами забудовника, у воєнний час зупинено всі перевірки. КМДА звернулося до поліції, тому 5 квітня розпочали кримінальне провадження у цій справі.

Нікоряк наголосив, що департамент щодня проводить моніторинг об’єктів на виявлення пошкоджень культурної спадщини. Наразі у Києві убезпечили від можливих руйнувань 25 із 30 монументальних обʼєктів.

 «Також працюємо над зміцненням та консервацією музеїв. Не зупиняємо планову роботу, продовжуємо створення облікової документації пам’ятників», — сказав директор департаменту.

За його словами, стартувала робота щодо створення 3D-моделей архітектурних пам’яток.

«Ми давно планували таку цифровізацію спадщини. Наразі розпочали співпрацю з волонтерами, у планах кілька десятків моделей. Почали з об’єктів зі списку ЮНЕСКО», — підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: