Вакансії

У костелі святого Миколая завершили протиаварійні роботи після пожежі

Костел святого Миколая @myukraine
Костел святого Миколая @myukraine

31 січня 2022 року у столиці завершили проведення протиаварійних робіт у пам’ятці архітектури національного значення «Костел святого Миколая», розташованої на вулиці Велика Васильківська. На протиаварійні роботи витратили 21,5 мільйона гривень, вартість покрили завдяки благодійним внескам, зокрема від великих бізнесів.  

За словами засновника юридичної фірми «Міллер» Масі Наєма, який входить до складу робочої групи з питань громадського контролю за ходом виконання аварійно-відновлювальних робіт у костелі святого Миколая, відразу після пожежі, що сталася 3 вересня 2021 року , 21 український бізнесмен повідомив про готовність профінансувати подолання наслідків інциденту. Також Наєм повідомив, що представники бізнесу створили благодійну організацію «Фонд костелу святого Миколая», в якому залишилось ще понад 8 мільйонів грн. Про те, куди підуть ці кошти, він пообіцяв написати пізніше.

За підрахунками Мінкульту повне відновлення будівлі коштуватиме 75 мільйонів гривень. Реставрація костелу буде наступним етапом, який планують завершити до 1 червня 2022 року. Після цього будівлю віддадуть у користування парафії святого Миколая.

Костел святого Миколая — римо-католицький костел у Києві, один із двох, побудованих у місті до 1917 року. Храм зведений у неоготичному стилі за проєктом архітектора Владислава Городецького у 1899-1909 роках. З 1980 року будівлю використовували як концертну залу органної та камерної музики. До пожежі в костелі розташовувалась державна організація «Національний будинок органної та камерної музики України». У вересні в органі костелу сталося коротке замикання, яке призвело до пожежі й знищення інструменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: