Вакансії

У Києві пройде голосування про забудову території, де знаходяться історичні будівлі

©kyiv.media
©kyiv.media

24 червня на розгляд депутатів Київської міської ради винесуть проєкти про передачу в оренду територій, на яких розташовані дві історичні будівлі: модерністський ринок на Солом’янці та садиба ХІХ століття на Хрещатику.

Як повідомляє видання «Хмарочос», нове проєктування на Солом’янці неузгоджене з Міністерством культури та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Модерністський ринок звели у 1973 році за проєктом Алли Аніщенко. Її дочка Валентина Шпара зверталася до міської ради з офіційним листом, в якому просила зберегти будівлю.

Тоді як садиба в центрі міста перебуває у комунальній власності, ще в 1989 році будинок визнали непридатним для проживання, а всіх жителів виселили. Приватний інвестор викупив будівлю та на її місці планує побудувати готельно-офісний комплекс висотою 160 метрів. Оригінальний проєкт будівлі належить архітектору Володимиру Ніколаєву, а над формуванням сучасного вигляду працювали: В. Ніколаєв, О. Шварценберг, С. Рикачов.

Національна спілка архітекторів України вимагає збереження будівель: «НСАУ звертається до депутатів КМР з проханням звернути увагу на збереження цієї цінної забудови, зокрема рекомендуємо зняти з порядку денного та відправити на доопрацювання проєкт рішення Київської міської ради № 08/231-1434/ПР (розділ 3.9.2, пункт 5) та № 08/231-1265/ПР (розділ 3.9.2, пункт 6)».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: