Вакансії

У Києві Садибу Дмитрієва остаточно повернули у власність громади

@renovationmap
@renovationmap


Верховний суд скасував рішення ОАСКу та апеляції про позбавлення охоронного статусу Садиби Дмитрієва — комплекс із пʼяти історичних будівель є одним із найстаріших помість Подолу. Отже, будівля остаточно повернулась у власність громади, пишуть активісти громадської ініціативи «Цегла».

Велику роль у процесі відіграла участь громади у всіх судових засіданнях та публічний розголос, наголошує депутатка Київради Ксенія Семенова.

Комплекс Садиба Дмитрієва, збудований у 1830–1910-х роках. За словами Дмитра Перова, це останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся.

У 2010 році приватна компанія «Конвалія-Нерухомість» виграла інвестиційний конкурс на реставрацію обʼєкта. У 2014-му році Садибу Дмитрієва визнали пам’яткою архітектури місцевого значення. Однак через позови приватної компанії комплекс виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Київська міська прокуратура звернулася до господарського суду Києва з позовом про скасування реєстрації права власності «Конвалія-Нерухомість», оскільки компанія не виконала умови інвестиційного договору та у 2017 році незаконно зареєструвала право власності на будівлі.

У грудні 2021 року суд позбавив «Конвалію-Нерухомість» права власності на садибу, але судовий процес продовжився. Компанія виставила памʼятку на продаж. У січні 2022 року Північний апеляційний господарський суд наклав арешт на обʼєкт, заборонивши проводити будь-які роботи на території обʼєкта або продавати його третім особам.

Нагадаємо, у серпні 2022 Північний апеляційний господарський суд Києва скасував власне рішення про націоналізацію «Садиби Дмитрієва», що розташована на вулиці Хорива. Обʼєкт із пʼяти історичних будівель є одним із найстаріших помість Подолу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: