Вакансії

У Латвії затримали активіста, який захищав радянські монументи

@delfi
@delfi

У Латвії співробітники Служби державної безпеки затримали учасника ініціативи «Нічна варта», яка виступає проти демонтажу радянських монументів. Ризький міський суд на запит VDD застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак рішення суду може бути оскаржено в Ризькому окружному суді найближчими днями.

Йдеться про Олександра Жгуна. Водночас VDD поки що не оголошувала публічно, у чому обвинувачують Жгуна. У своїх постах на Фейсбук чоловік критикує латвійський уряд, уславлює радянську армію, скаржиться на корупцію, «нацистів» та нерідко на українців. 

Ініціативу започаткувала партія «Російський союз Латвії» в березні 2022 року. Активістів займаються«моніторингом ситуації біля пам’яток героям Другої світової війни та місць поховань», а також ліквідацією «наслідків вандалізму».

Нагадаємо, у грудні 2022 року Міська влада Риги повідомила, що в латвійській столиці не залишилось жодного радянського монумента. Латвія однією з перших ухвалила закон, згідно з яким усі об’єкти, що прославляють авторитарні режими (нацизм та радянський комунізм), повинні бути демонтовані до 15 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: