Вакансії

У Лондоні музей намагається врятувати гобелен, створений Віллемом ван де Вельде

Гобелен в Національному морському музеї у Лондоні @rmg
Гобелен в Національному морському музеї у Лондоні @rmg

Національний морський музей у Лондоні розпочав краудфандинг, аби відновити один із шедеврів своєї колекції — величезний гобелен, створений на замовлення Карла II в XVII столітті. На ньому зображений кульмінаційний момент морської битви між англійцями та голландцями під Солебеєм у 1672 році, під час якої загинув англійський адмірал Едвард Монтегю.

Карл ІІ дав наказ створити гобелен, аби переконати Англію в її перемозі над голландцями, оскільки кожна зі сторін заявила про розгром суперника. Обʼєкт створив очевидець подій, знаменитий нідерландський морський художник Віллем ван де Вельде Старший, який напередодні війни переїхав до Англії та поступив на службу до короля Карла II. Гобелен довжною 5 метрів вважався настільки знаковим, що став фоном під час офіційного відкриття музею Георгом VI у 1937 році. Попри це, обʼєкт не експонувався в музеї десятиліттями. 

Для відновлення роботи необхідно 15 000 фунтів стерлінгів і 120 годин роботи. Після реставрації гобелен стане центральним обʼєктом виставки, присвяченої 250-річчю прибуття художника ван де Вельде до Англії, яка відбудеться у Квінз-гаузі в Гринвічі наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: