Вакансії

У Львові реставрували фасад у стилі українського модерну

Фото ZAXID.NET
Фото ZAXID.NET

До кінця 2021 у Львові планують завершити реставрацію фасаду будинку колишнього українського страхового товариства «Дністер». Будівлю на вулиці Руська, 20 збудували у стилі українського модерну, автором проєкту стало львівське бюро архітектора Івана Левинського.  

На сьогодні встигли демонтувати будівельні опори, відкрили оновлений фасад з вулиці Підвальної, змінили та покрили бляхою карниз споруди, а також замінили частину майолікової плитки спеціально виготовленими копіями. Крім цього,  реставратори змогли відновити початковий колір фасаду будівлі та оригінальну колористику. До кінця 2021 обіцяють відновити портали, цоколи й фасад. 

«Це унікальний будинок. Львівська сецесія дуже схожа на європейську в загальних рисах. А тут абсолютно інший підхід, бо Левинський ввів гуцульські мотиви і шукав національний образ української сецесії. Народні мотиви він використав у всьому об’ємі: дашок, схожий на бойківський, орнаментика кераміки з мотивами і кольорами надбання гуцульських ремесел», — пояснює керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Будинок страхового товариства — пам’ятка архітектури місцевого значення та історії. На початку XX століття там також працював театр «Руської бесіди» й українське спортивне товариство «Сокіл».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: