Вакансії

У Маріуполі знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі

@spbtourkit
@spbtourkit

Внаслідок авіадару окупанти рф знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі. Втім, за словами голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського, на момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, а тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова. Проте в музеї зберігалися роботи інших художників, серед яких Іван Айвазовський, Микола Глущенко, Тетяна Яблонська.

Музей імені Куїнджі відкрили у 2010 році в садибі Гіацинтовій, побудованій у 1902 році в стилі модерн. У музеї були представлені твори живопису, декоративно-прикладного мистецтва, а також графіка та скульптура. У половині виставкових залів експонувалися предмети, пов’язані з життям і творчістю Архипа Куїнджі — пейзажиста другої половини XIX – початку XX століття, уродженця села Карасівка, яке зараз є частиною міста Маріуполь. Також у музеї була 200-річна купіль, в якій хрестили митця. 

Нещодавно ми писали, що у Чернігові внаслідок бомбардування міста російськими окупантами зруйнувався будинок Музею українських старожитностей Василя Тарновського, в якому також була і бібліотека. Будівля ХІХ століття є пам’яткою історії місцевого значення та розташована в центрі міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: