Вакансії

У Мексиці виявили загадкову стелу мая

@artnews
@artnews

У штаті Юкатан у руїнах стародавнього міста мая Ушмаль археологи виявили загадкову двосторонню стелу. Обʼєкт містить зображення двох божеств — одне жіноче, інше чоловіче, — які, за словами науковців, символізують життя та смерть.

Предмет виявили у внутрішньому дворику комплексу Ель-Паломар. З південного боку обʼєкта зображено чоловіче божество в крислатому головному уборі із пір’ям та головою сови. Його руки прикрашені браслетами, а на ногах і стегнах — повʼязки. Археологи поки не знають, хто конкретно зображений на стелі.
З північного боку обʼєкта — богиня з великими очима. На ній нагрудник, прикрашений трьома рядами перлів, браслети та довга спідниця. У лівій руці кетцаль — символ влади. Це зображення може символізувати смерть, припускають науковці.

Місто Ушмаль заснували в 500 році нашої ери. Воно досить швидко стало однією із найпотужніших держав мая. Регіон відомий своїм архітектурним стилем — Пуук, який процвітав у період 600–900 роках нашої ери. Особливий стиль характеризується будівництвом із вапняку із гладкими поверхнями стін та зображенням на обʼєктах бога дощу Чака.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: