Вакансії

У Мексиці з приватної колекції вилучили скульптуру людини-койота віком понад 500 років

Cкульптура людини-койота @arkeonews
Cкульптура людини-койота @arkeonews

Дослідники з Національного інституту антропології та історії Мексики виявили монументальну фігуру з головою койота, що сидить на троні. За оцінками експертів, обʼєкт належить доіспанській культурі. Скульптуру, відому як людина-койот з Такамбаро, створили в період між 1400 і 1521 роками нашої ери. Науковці припускають, що обʼєкт може бути символом династії, яка правила на цій території.

Артефакт заввишки 1,08 метра, його знайшли майже 30 років тому під час будівельних робіт у муніципалітеті міста Такамбаро мексиканського штату Мічоакан. Проте весь цей час обʼєкт зберігався в приватній колекції, поки Національний інститут антропології та історії Мексики не вилучив скульптуру через суд згідно з Федеральним законом Мексики, який регулює право власності та збереження національних культурних цінностей.

У заяві Інститут антропології та історії Мексики зазначив, що наразі спеціалісти оцінюють стан скульптури, оскільки обʼєкт має ряд пошкоджень. Після завершення робіт з реконструкції скульптура людини-койота «займе почесне місце в археологічній колекції громадського музею міської ради», як зазначають в інституті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: