Вакансії

У МКІП пояснили, як правильно демонтувати монументи та перейменовувати вулиці 

Демонтаж пам’ятника «дружби народів» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ
Демонтаж пам’ятника «дружби народів» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Міністерство культури та інформаційної політики України й Український інститут національної пам’яті дали розʼяснення щодо знесення пам’ятників і перейменування об’єктів топоніміки, повʼязаних з історією й культурою росії та срср. 

У МКІП та УІНП виступили за продовження декомунізації та за «очищення публічного простору від маркерів імперських претензій». Однак наголосили, що демонтаж монументів і перейменування вулиць повинні відбуватися без порушення законодавства.

Також наголосили на тому, що необхідно враховувати висновки науковців і незалежних експертів щодо історичної та мистецької цінності об’єктів і доцільності їхніх назв. Якщо монумент, який хочуть демонтувати, має охоронний статус, то МКІП пропонує позбавити його такого статусу або перемістити.

«Деякі пам’ятки потребують переосмислення та набуття нового культурного контексту. Деякі можуть стати експонатами в створенні музеїв пропаганди. На думку МКІП, це те, яким шляхом має йти Україна», — зазначають в установах. 

Нещодавно ми писали, що київська міська рада розгляне рішення щодо демонтажу 60 пам’ятників, які повʼязані з рф і радянським союзом. Проєкт «Про демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів, меморіальних дошок) та їхніх частин, пов’язаних із рф та колоніальною спадщиною» зареєстрували на наступну сесію депутатки Київради Ксенія Семенова й Аліна Михайлова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: