Вакансії

У Національному музеї імені Тараса Шевченка виставлять вкрадену нацистами картину Паніна

У Києві в Національному музеї імені Тараса Шевченка виставлять відреставровану картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яку нацисти вивезли з України під час Другої світової війни.

Робота Михайла Паніна, яку художник написав у 1911 році, зображає історичні події, що розгорталися в лютому 1565 року. Тоді московський цар Іван Грозний здійснив виїзд перед опричниною — цей епізод мав зміцнити царську владу в боротьбі з опозицією. Панін працював над картиною під впливом ідей художника Іллі Рєпіна. 

14 листопада 2017 року на електронну адресу Дніпровського художнього музею звернулася директорка Аукціонного дому The Potomack Company Анна Кранер з проханням надати інформацію щодо картини Паніна «Іван Грозний». Її планували продати на аукціоні.

Музейні робітники опрацювали архівні документи та виявили, що картина «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» була поміж 64 експонатів, які складали першу експозицію тодішнього Катеринославського міського художнього музею. Робота художника перебувала в постійній експозиції з 1913 до 1941 року й зникла під час Другої світової війни. Знайдену інформацію передали американській стороні з проханням зупинити продаж картини, оскільки Дніпровський художній музей має документи, що підтверджують її приналежність до музейного зібрання.

Протягом двох років велася робота з повернення полотна, а в січні 2020 його доставили до столиці. Процес реставрації тривав з січня 2020 року до жовтня 2021 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: